Pečeme cukroví

09.12.2018

Konečně nasávám vánoční atmosféru. Cukrovíčko, cukroví... Já každoročně žádné nepeču. Sním ho totiž potom doma nejvíc a přes vánoce kynu a kynu. :-D Letos jsem se ale rozhodla, že nějaké ty vánoční tradice by se měly dodržovat, Jakub má nejraději perníčky, máme tu na návštěvě mamku z Šumavy, tak jdeme na to. Krásné rodinné nedělní odpoledne.

Už jsem holt ve věku, kdy si času stráveného s maminkou cením více a více. ;-) 

PERNÍČKY IHNED MĚKKÉ :-)

Nějak jsem nepochytila, v čem je výhoda těch perníčků, které musíte nechat 14 dní měknout, takže u mě je to jasné, hledám recept na perníčky, které jsou ihned po upečení měkké. ;-)

Možná je to kouzlo v tom, že vám je za tu dobu měknutí do vánoc nikdo nesní. :-D 

Tak jsem pátrala na internetu a rozhodla se pro recept s máslem, ačkoliv jsem našla i alternativy se sádlem. 

Recept

Suroviny:

500g hladké mouky

200g moučkového cukru

5 lžic medu

100g másla

2 vejce

2 lžíce kakaa

2 kávové lžičky perníkového koření

1 lžička sody

1/4 prášku do perníku

Je to jednoduché, sypké přesít přes sítko, smíchat dohromady. Tekuté při pokojové teplotě taky smíchat dohromady. Šup to k sobě. Uplácat těsto. Nechat odležet podle toho, kolik máte času. :-D Někde popisují i 12hodin, no jak říkám, kolik máte času. :-D

Nachystat těsto, pomocníky ;-), formičky. Vyválet placku cca 3mm tlustou, vykrájet perníčky. Odkrojky zase splácat dohromady a tak pokračovat až do chvíle, kdy vám zkrátka nic nezbyde a vše bude na plechu. Upéct na 170-180°C, čas dle trouby. Zda jsou hotové jsem zkoušela tak, zda se perníčky daly zvednout z pečícího papíru, ale ještě neměly okraje do červenohněda. Ty už potom chroupou a to já nerada. Perníček má být měkký. :-)

Jakmile perníčky vytáhnete z trouby, rychle potřít rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly. V případě, že máte nedostatek plechů, je lepší je z pečícího papíru stahovat, nezvedat, aby nepopraskaly. No a až vychladnou, můžete začít zdobit. ;-)

Možná jsem trochu jako Babica, ale snad u žádného receptu nedodržím vše tak, jak má být. Takže kypřící prášek jsem šupla celý sáček. Mamka řekla, že perníkové koření máme moc aromatické, takže 2 lžičky ano, ale stačí zarovnané. :-D Osobně mi chutná trochu tlustší těsto než právě to vysušené tenké, takže jsem dělala perníčky možná i trochu tlustší. ;-)

Ale co, perníčky jsou báječné. Teď už je u nás jen ozdobit. ;-)